About

About me… eli kuka ja miksi

Kassavirtalaskelmien, tarkemmin kassavirtaennusteiden, tekeminen on minun ammatti. Siihen liittyen olen ollut mukana monissa hankkeissa, mm kehittämässä ns ”itseorganisoituvia systeemejä”, joilla aitoja kassavirtalaskelmia voidaan tehdä.

Aito kassavirta – mikä se on?

On todellakin olemassa kahdenlaisa kassavirtaennusteita, aitoja ja epäaitoja.

Aito kassavirtalaskelma on kuin aito, luonnollinen joki, se alkaa jostakin pisteestä ja polveilee vähän kerrallaan eteenpäin päätyen viimein johonkin loppupisteeseen. Siihen liityy toisia jokia ja välillä se hiljentää vauhtiaan järvien kohdalla.

Epäaito joki on sellainen, joka vain lähtee jostakin pisteestä ja yhtäkkiä ilmestyy johonkin toiseen pisteeseen. Kukaan ei tiedä sen käyttäytymistä alku- ja loppupisteiden välillä, ei sen sivujokia, ei mitään. (Huom. kirjassa ”Linnunradan käsikirja liftareille” esitellään tällainen ilmiö, mutta se onkin scifi-kirja, perustuu mielikuvistusmaailmaan)

Sama ero on aidon ja epäaidon kassavirtaennusteen välillä.

Epäaito kassavirtaennuste ei osoita miten kassa käyttäytyy hetkittäin, ajan kuluessa. Se oikaisee suoraan alkupisteestä tulevaisuuspisteeseen.
Teknisesti tämä johtuu siitä, että epäaito kassavirta ei sisällä linkkejä taseeseen, se ei noudata kahdenkertaisen kirjanpitomatematiikan menetelmiä. Koska se ei seuraa mitä taseen sisällä tapahtuu, se ei voi tietää miten sisäiset tapahtumat vaikuttavat kassavirtaan. Siksi sen luotettavuus on kyseenalainen.

Aito kassavirta hallitsee sekä tuloslaskelman että taseen, se kertoo poikkileikkauksittain eri ajanhetken arvot niistä molemmista. Niinkuin aito joki – virtaus missä tahansa pisteessä voidaan mitata! Tämä on mahdolista vain monimutkaisen matematiikan avulla, sillä hallitaan taseen sisäiset ”joet” jotka vaikuttavat kassvirtaan. Tästä matemaattisesta piirteestä johtuu, että aito kassaennuste on niin harvinainen.

Tässä blogissa minä kerron aidon kassavirtalaskennan tiimoilta lähinnä mikro- ja pkt yritysten maailmaan liittyvistä aiheista.

Jussi Puhakka

PS. Jokivertaus osoittaa minun peruskoulutuksen. Olen insinööri ja aikoinan työskentelin vesistöjärjestelyjen parissa. Niihiin liittyy kahdenlaista matematiikkaa: virtausten laskemista ja ennakointia sekä kustannusten laskelmista ja ennakointia. Samoja juttuja siis joita tarvitaan yritysten kassavirtaennusteiden tekemiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s